Kattenvlo

 

De kattenvlo (Ctenocephalides felis) is in Nederland de meest voorkomende soort vlo, ook op mensen en honden. Ze laat haar eieren (ca. 20 per dag, tot 600 gedurende haar leven) gewoon vallen, die dan meestal in de slaapplaats van de kat zullen terechtkomen. De larven, die eruit zien als kleine borstelige maden, maken drie vervellingen door en voeden zich met dierlijk afval en met de ontlasting van hun ouders. Na de verpopping komen ze uit en gaan liggen wachten tot er een gastheer langskomt, die ze aan trillingen en diens lichaamswarmte kunnen waarnemen. Met een sprong van tot enige decimeters kunnen ze deze vervolgens bereiken. De ontwikkelingscyclus hangt af van temperatuur en voedselaanbod maar kan ergens tussen 3 weken en 8 maanden liggen. 

Vooral mensen met katten die na een periode van warm weer van vakantie terugkomen worden wel eens massaal besprongen door kattenvlooien bij het weer betreden van het huis. Deze plaag is overigens niet te voorkomen door stofzuigen. Door de kat voor vertrek te behandelen met een goed op de huid werkend vlooienmiddel, zal de kat tijdens onze afwezigheid de pas ontpopte vlooien opvangen. De vlooien zullen dan voordat ze de kat opnieuw bijten en eieren leggen, sterven. Hiermee wordt meteen de besmetting van het huis verminderd. Naast het behandelen van de kat doet u er verstandig aan om gelijktijdig ook het huis te behandelen met een omgevingspray. Kattenvlooien zijn een tussengastheer van de lintwormen hymenolepis nana en Dipylidium caninum.

Het is verstandig om voor showkatten de volgende artikelen aan te schaffen: Een product dat de vacht ontvet (Groomers Goop, groene Dreft, Lovehulen Degreaser). Een speciale shampoo die de kleur mooi uit laat komen. Een shampoo die zorgt voor een mooie vachttextuur (texturizer), Woolite, een conditioner en eventueel witte azijn. Een droogshampoo en finishing spray (Bay Rum, Texturize Spray, Pet Silk).